Rechtsseitig, linksseitig oder immer geradeaus?? - Reisverslag uit Pirna, Duitsland van Jan en Gerrie Middelkoop - WaarBenJij.nu Rechtsseitig, linksseitig oder immer geradeaus?? - Reisverslag uit Pirna, Duitsland van Jan en Gerrie Middelkoop - WaarBenJij.nu

Rechtsseitig, linksseitig oder immer geradeaus??

Door: Gerrie Middelkoop

Blijf op de hoogte en volg Jan en Gerrie

14 Juni 2019 | Duitsland, Pirna

donderdag 13 juni
Weersverwachting voor vandaag: droog en zonnig, 24 graden. Wij vinden dit een mooie dag om op de fiets naar Dresden te gaan. We rijden richting Pirna en gaan van daar de Elberadweg volgen tot we in Dresden zijn. Via het mooie fietspad kunnen we de route van de rivier Elbe volgen en bereiken we omstreeks 12.00 uur ontspannen en volop genietend de mooie stad Dresden, de hoofdstad van de deelstaat Saksen. We fietsen dwars door het historische deel van de stad en kijken onze ogen uit naar de vele imposante gebouwen die daar staan.
In de Tweede Wereldoorlog is deze stad grotendeels verwoest maar kosten noch moeite zijn gespaard om de stad weer zijn oorspronkelijke allure terug te geven. Nadat we op een mooi plekje in dit deel van de stad onze middagmaaltijd hebben genuttigd wandelen een uur langs de prachtige gebouwen zoals de Frauenkirche, het operagebouw (Sächsische Staatsoper) en langs diverse musea. Uiteraard bewonderen we ook het Zwinger Paleis, het oudste gebouw van Dresden dat tegenwoordig als museum in gebruik is. Voor cultuurliefhebbers is het waarschijnlijk een zonde dat wij na 2 uur verblijf in Dresden de stad weer verlaten, wie cultuurliefhebber is zou aan twee dágen tekort komen.
Wij stappen weer op de fiets en rijden de route langs de Elbe terug met onderweg nog een stop voor een verkoelend drankje. Om 16.15 uur zijn we terug op de camping en hebben we fietsend 53 kilometer afgelegd.
Onze avondmaaltijd wordt een makkelijke broodmaaltijd bij de caravan, daarna een lekker bak koffie en nog een stukje lezen en dan sluiten we ook deze vakantiedag weer af met een tevreden gevoel.

vrijdag 14 juni
De fietstocht gisteren is ons zo goed bevallen dat we ook voor vandaag een route hebben bedacht. We hebben een heerlijk koele nacht gehad en zijn daardoor vroeg wakker en lekker uitgerust. Omdat het een hele warme dag gaat worden zitten we om 09.30 uur al in (of is het ‘op’?) het zadel om in de andere richting langs de Elbe de Elberadweg te volgen. Deze route gaat richting Tsjechië en ook vandaag starten we bij Pirna. We volgende de meanderende route van de Elbe en zien vanaf het fietspad wat we volgen de rotsformatie De Bastei met het uitzichtpunt waar we eerder deze week zelf hebben gelopen.
Gisteren fietsten we voornamelijk langs mooie huizen, landhuizen en gebouwen, vandaag is het vooral natuur wat ons blij maakt. We zien prachtige velden met klaprozen tussen het koren en veel mooie plekjes waar je met een pontje de oversteek over de Elbe kunt maken.
We passeren Königstein. Dit dorp wordt jaarlijks bezocht door duizenden toeristen vanwege de mooie ligging op de top van een berg. Wij nemen genoegen met het uitzicht en gaan door met onze missie: kilometers vreten!
Omstreeks 11.30 uur arriveren we bij de volgende plaats, Bad Schandau. Dit stadje is gelegen in een Nationaal Park en behoort tot een van de oudste vakantiegebieden in de Sächsische Schweiz met een kuuroord en veel wellness faciliteiten. Het kleine stadje heeft een middeleeuws stadscentrum en staat bekend om zijn gezellige cafés, restaurants en winkels. Wij maken hier een stop voor een verkoelend drankje, het is inmiddels 31 graden dus wij zijn blij met een terras in de schaduw waar we besluiten te wachten tot om 12.00 uur de keuken open gaat zodat we meteen een warme maaltijd naar binnen kunnen schrokken om ook vandaag op de camping geen avond-eet-acties te hoeven uitvoeren.
Na dit heerlijke rustmomentje gaat onze tocht verder via Postelwitz, een dorpje langs de rivier met mooie vakwerkhuisjes en na nog 7 kilometer doortrappen bereiken we Schmilka, gelegen op de grens van Oost-Duitsland naar Tsjechie.
Wij hebben er dan ruim 35 kilometer opzitten en moeten diezelfde afstand ook nog terug dus hier draaien we onze fietsen met hun neus in de andere richting en beginnen aan de terugreis. Met een pontje varen we over van de Elberadweg rechtsseitig naar de Elberadweg linksseitig, waar we meer in de schaduw kunnen fietsen. Het is inmiddels zo heet dat het gezegde ‘de mussen vallen door van het dak’ gebruikt zou kunnen worden. In plaats daarvan zien een grote groep kippen voor pampus onder een ‘pipo wagen’ liggen, ze zijn met zo’n 50 vrouw sterk zo veel mogelijk onder de wagen gekropen. De enige haan die we tussen al de dames kunnen ontdekken ligt op zijn zij en heeft geen enkele belangstelling voor al het vrouwelijk schoon.
Als wij langs onze route langs een ijsco tentje komen kunnen we de verleiding niet weerstaan om daar een stop voor te maken, we hebben het verdiend vinden we zelf. Alsof de ijsjes de nodige energie hebben geleverd beginnen de mannen het tempo op te voeren en hebben Ellij en ik op een bepaald moment het gevoel dat we aan een tijdrit bezig zijn, de snelheid van 25 kilometer per uur wordt af en toe zelfs overschreden. We ‘stoempen’ dapper ‘immer geradeaus’ op onze pedalen en willen aan elkaar (en vooral aan onze mannen) niet toegeven dat we het zwaar hebben. Zij houden het langer vol dan wij dus uiteindelijk maken we toch maar duidelijk dat het wat ons betreft een tandje lager mag. En zo komen we uiteindelijk alle vier in dezelfde tijd over de finish: 72 kilometer in 7,5 uur met een paar mooie pauzes er tussen.
Een broodje als avondmaaltijd en een straf bakkie espresso van Cees maakt onze dag compleet!

• 15 Juni 2019 - 03:04

Riet Ruckert:

Een prachtige beschrijving van een heel mooie route die jullie hebben gereden!Fantastisch dat veld met die helderrode klaprozen.qq Heel schilderachtig diewagen op zo,n weg. Sportief hoor om in die hitte zo’n afstand te fietsen. Petje af.

• 15 Juni 2019 - 04:58

Frans Walraven:

Het valt ons op dat jullie een hele goede conditie moeten hebben om twee van zulke lange fietstochten achter elkaar te kunnen maken. Goed van jullie!

• 15 Juni 2019 - 07:05

Cora Neelen:

Leuk om jullie verhalen zo te lezen. Het is zeer herkenbaar omdat ik wij er ook geweest zijn.
    Hopelijk volgen er nog meer mooie dagen. Groeten van Cora en Ton.

• 15 Juni 2019 - 13:46

Cora:

Weer een heel leuk verhaal!! We zien het allemaal aan ns voorbij trekken