Nippen en ruiken bij de Famous Grouse Experience - Reisverslag uit Crieff, Verenigd Koninkrijk van Jan en Gerrie Middelkoop - WaarBenJij.nu Nippen en ruiken bij de Famous Grouse Experience - Reisverslag uit Crieff, Verenigd Koninkrijk van Jan en Gerrie Middelkoop - WaarBenJij.nu

Nippen en ruiken bij de Famous Grouse Experience

Door: Gerrie Middelkoop

Blijf op de hoogte en volg Jan en Gerrie

28 April 2016 | Verenigd Koninkrijk, Crieff

zaterdag 23 april
Om 08.00 uur zijn wij uit de veren en schuiven wij aan voor het ontbijt in de eetzaal van ons hotel. We krijgen een smakelijk ontbijt voorgeschoteld waar we met volle teugen van genieten. Om 09.15 uur zijn wij er al klaar voor om op weg te gaan voor een wandeling in Kinlochard, een dorpje in de buurt van de grotere plaats Stirling.
De wandeling heet Loch Ard en heeft 2 schoentjes als moeilijkheidsgraad. We nemen onze wandelstokken daarom zeker mee, dat geeft extra ondersteuning bij het lopen op onregelmatige ondergrond. Mijn vertrouwen hierin is zo groot dat ik denk te kunnen ‘praten en breien tegelijk’. Met als gevolg dat ik al druk pratend met Elly mijn schoen stoot tegen een fikse kei met als gevolg dat ik zelfs met Mn stokken een snoekduik maak en languit in de berm beland. De mannen lopen gelukkig al wat verder voor ons uit zodat ze er geen getuige van zijn hoe ik niet al te flatteus weer overeind krabbel. Zonder noemenswaardige schade vervolgen we onze weg en probeer ik de obstakels nu toch maar wat beter te ontwijken. Het is 10 graden en de zon schijnt waardoor het zeer aangenaam wandelweer is. Wij genieten met volle teugen van de ruim 10 kilometer die we lopen, een afstand die wij in 2 uur afleggen.
Op de terugweg maken we een stop bij The 4Th In, een soort McDonald’s in Schotse stijl, waar we een panini met beleg naar keuze kunnen bestellen. Na een smakelijke lunch vervolgen we onze weg door de mooie omgeving terug naar het hotel waar we via de receptie nog net een plaatsje kunnen laten reserveren voor de Famous Grouse Whisky Experience, een whiskyproeverij die in Criefff wordt georganiseerd en waar we om aan de laatste rondleiding die dag mee te kunnen doen met een taxi naar toe moeten om daar nog op tijd te zijn.
De taxi rijdt vijf minuten na bestellen voor, rijdt ons binnen 5 minuten via allerlei wegen omlaag naar de ingang van het gebouw waar we een kaartje kopen voor deelname aan de rondleiding en proeverij. De dames kiezen voor het proeven van 2 soorten whisky, de mannen ‘mogen’ van ons voor het maximale aantal van 5! Het verhaal wordt in duidelijk Engels verteld en is goed te volgen. Ik hoor mezelf zeggen dat ik het erg interessant vindt als op hetzelfde moment een grote stoet bruiloftsgasten het terrein op komt lopen voor het vieren van een echte Schotse bruiloft in hetzelfde gebouw als waar wij ons bevinden. Ongetwijfeld is het bruidspaar dus ook in aantocht en dat vinden wij vrouwen nog nét iets interessanter dan het proces van het whisky stoken. We worden rijkelijk beloond voor ons spijbelmomentje: een grote groep gasten - mannen in kilt of Schotse ruit broeken, vrouwen in prachtige jurken en hooggehakt – zien we in optocht langs ons lopen. Daarna rijdt een prachtige lichtblauwe limousine voor en daaruit komt het bruidspaar. De bruidegom in een Schotse ruit broek, de bruid in een crèmekleurige jurk met daarin verwerkt banen in schotse ruit. Onze filmcamera zoemt er op los!! Het bruidspaar voelt zich volgens ons vereerd dat ze door twee hoffotografen op film worden vastgelegd want op onze opmerking dat ze er beautiful uitzien wordt beantwoord met een blije lach en een wuivend handje.
Wij sluiten weer aan bij de rondleiding en tonen ons opnieuw zeer geïnteresseerd. De proeverij bestaat uit uitleg over hoe er minimaal 3 x aan de whisky geroken moet worden (vooral de neus goed in het glas!) voordat er ook maar een eerste nipje van het gouden drankje genomen mag worden. En vóórdat dat eerste nipje dan genomen wordt moet het drankje óók nog in het glas worden rondgedraaid, moet er van alles worden bestudeerd en uiteindelijk is het dan de bedoeling dat de geur die in de neus zit klopt met wat geproefd wordt. Dat dát een hele kunst is geloven wij onmiddellijk en we doen ons uiterste best om alles te ruiken en te proeven wat er mogelijk in de door ons te proeven whisky zit. De dames vinden het prima dat na twee verschillende proefjes voor hun het programma klaar is, de mannen zijn blij dat ze er nog drie te gaan hebben. Van de groep van 14 personen zijn Jan en Cees de enige twee die zich hiervoor hebben aangemeld. Zij worden meegenomen (en wij gaan natuurlijk mee!) naar een soort van theater waar drie grote flessen klaar staan waar weer allerlei uitleg over wordt gegeven en de glaasjes die nu geproefd mogen worden zijn beduidend voller dan de eerste twee met de hele groep. Terwijl de mannen er steeds meer verstand van beginnen te krijgen leggen wij alles vast op de film zodat we later nog eens goed terug kunnen zien hoe het allemaal moet. Een leuke ervaring rijker besluiten wij de wandeling/klim terug naar ons hotel te vet te doen. Drie kwartier hebben we nodig om de afstand die per taxirit in 5 minuten werd gefikst nu lopend af te leggen. We voelen ons vrolijk, het is prima wandelweer, en zelfs op nette laarsjes lukt het de dames om overeind te blijven. We hebben er een sportieve dag opzitten en besluiten in het hotel te blijven voor de avondmaaltijd. Daarna nog wat lezen op onze kamer en dan gaan de lampjes uit voor een verkwikkende nachtrust.

zondag 24 april
Wij zijn al weer vroeg uit de veren en hebben zin in de nieuwe dag. Het heeft de afgelopen nacht licht gevroren, uit ons slaapkamerraam zien we dat er een klein laagje ijs op de autodaken ligt maar de lucht ziet eruit als we opnieuw een dag met een zonnetje gaan krijgen. We zitten om 08.30 uur aan een prima verzorgd ontbijt en zijn om 09.30 uur kant en klaar om naar Stirling te vertrekken voor een bezoek aan deze stad en een wandeling in die omgeving. Cees rijdt ons in zijn witte bolide over prachtige binnendoor weggetjes en wij komen ogen te kort om van alle mooie uitzichten te genieten. Als wij in Stirling arriveren blijkt het stil op straat, waarschijnlijk omdat het zondag is. Voordeel is dat er gratis geparkeerd mag worden en dat daar overal plaats voor is. We wagen eerst een poging om een goede kop koffie te scoren, maar ook nu weer is het een grote slappe bak in een soort van soepkom. Zelfs eerst drie keer ruiken voordat het eerste nipje wordt genomen roept bij ons geen geur van koffie op, maar ach, dat waarderen we dan straks thuis weer des te meer. Voor nu nemen we er genoegen mee dat dit het enige minpuntje is tot nu toe. We wandelen in de stad naar boven naar het kasteel en het naastgelegen kerkhof, genieten van mooie uitzichten over de stad en nadat we daar genoeg van hebben gezien gaan we op weg naar ons volgende doel voor vandaag: wandelen bij natuurpark Loch Lomond. Het is een uurtje rijden naar het startpunt voor onze wandeling. Om met voldoende energie aan de wandeling te kunnen beginnen besluiten we om eerste nog te lunchen. We stoppen in een dorpje en strijken neer bij een lunchcafé met een serre waar wij onder het glazen dak heerlijk genieten van ons broodje en van de warmte die het zonnetje ons geeft. Met een voldaan gevoel rijden we naar het startpunt voor onze geplande activiteit. In Loch Lomond & The Trossachs National Park lopen wij de route ‘Ben Lomond’, een rondwandeling van een uur in een prachtige omgeving.
Terug in Crieff zoeken we een restaurant waar we die avond kunnen eten. Op 10 minuten loopafstand van het hotel blijkt een Pub te zitten, The Tower Gastro Club, die in de Trip Advisor goed aangeschreven staan. Dat wordt daarom onze keus voor vanavond. We krijgen een plekje toegewezen op de 1e etage met mooi uitzicht over de stad en genieten van een prima maaltijd, waarna we weer wandelend de straatjes omhoog lopen, terug naar ons hotel. Nog een drankje in de bar om deze prima dag af te sluiten en dan is het bedtijd.