Van Bangkok via Ayutthaya naar Tak - Reisverslag uit Tak, Thailand van Jan en Gerrie Middelkoop - WaarBenJij.nu Van Bangkok via Ayutthaya naar Tak - Reisverslag uit Tak, Thailand van Jan en Gerrie Middelkoop - WaarBenJij.nu

Van Bangkok via Ayutthaya naar Tak

Door: Gerrie

Blijf op de hoogte en volg Jan en Gerrie

10 November 2023 | Thailand, Tak

dinsdag 7 november

Opnieuw een dag vroeg opstaan, 06.00 uur uit bed om om uiterlijk 7.30 uur, na 3 dagen Bangķok te vertrekken naar Tak, de 2e grootste hoofdstad van Thailand en gelegen in de provincie Tak. Volgens officiële telling heeft deze stad 5 miljoen inwoners, de werkelijkheid is dat het er 10 miljoen zijn omdat ook hier veel bewoners van het platteland naar toe getrokken zijn met de hoop op een betere toekomst door zich hier als taxichauffeur op een tuk-tuk van inkomsten te voorzien.

Na een uur rijden maken we een stop voor een bezoek aan het net buiten Ayutthaya gelegen voormalig Bang Pa-In Zomerpaleis, het favoriete verblijf van de Thaise koningen. De gebouwen die in een park staan met daaromheen vijvers, beekjes en schaduwrijke plekken stralen een en al charme uit. Het mooiste gebouw is het Aisawan-Thi-Phraya-At-paviljoen dat op een door smalle zuilen gedragen marmeren platform midden in een vijver staat.

Na de rondwandeling in dit prachtige park steken we de weg over naar de rivier en varen we van daar in een longtailboot een uur vanaf het Zomerpaleis naar Ayutthaya. Vanaf de boot krijgen we een indruk van het normale dagelijkse lokale leven, de houten huisjes waarin de mensen wonen en we zien diverse tempelruïnes aan ons voorbij trekken.

Als we in Ayutthaya arriveren gaan we lopend naar de Wat Phanang Choen, hier staat een prachtige 19 meter hoge gouden Boeddha. Ook de details van de muurschilderingen zijn erg indrukwekkend.

We zijn op dit deel van onze reis nog ongeveer 2 uur rijden verwijderd van de omgeving waar onze schoondochter Roos vandaan komt, een mooie plek om hier wierook te branden en een mooie bloem te offeren voor het geluk van Roos haar familie, voor ons gevoel een vergelijkbaar ritueel als het branden van een kaarsje in de kerk.

Na het bezoek aan deze prachtige tempel stappen weer in de bus en stoppen opnieuw om rond te wandelen in het Ayutthaya Historical Park met daarbinnen de ruïnes van het tempelcomplex Wat Mahathat, een van de grootste tempelcomplexen van de stad. Het park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit park staan vele onthoofde boeddha's, waar een stukje geschiedenis bij hoort van de Birmese invasie waarbij het Birmese leger alle hoofden van de Boeddha beelden heeft afgehakt, waaronder één van de opvallendste het hoofd is van een Boeddha waarvan wordt verhaald dat het hoofd richting een bodhiboom is gerold waar het door de eeuwen heen verstrengeld is geraakt met de wortels van deze boom.

Na een ochtend waarin we al weer heel veel beleefd hebben is het tijd voor de lunch. Als wij om 13.30 uur weer in de bus stappen is het nog 235 kilometer rijden naar ons hotel in Tak. Het eerste uur is het lekker stil in de bus, na en aantal zeer intensieve, lange dagen en korte nachten doen veel passagiers even hun oogjes dicht.

Na 2 uur rijden wordt nog een keer een pauzestop gemaakt voor toiletbezoek en koffie bij Café Amazon, een goed aangeschreven koffieketen bij de PTT tankstations die je overal tegenkomt. Over de koffie zijn wij zeer te spreken, het is een lekker sterk bakkie. Over de groene thee die Maria heeft besteld kan dat niet gezegd worden, zij krijgt letterlijk groene thee die smaakt naar spinazie en ruikt naar rioolwater!

We beginnen aan de laatste etappe van de rit van vandaag. Onze prettig rijdende chauffeur Mr. Nak stuurt de bus behendig over de goed begaanbare wegen, we zien mooie rijstvelden en de omgeving is prachtig groen. Als wij rond 16.00 uur de Provincie Nakon Sawan passeren, de omgeving waar Roos vandaan komt, geeft het ons een bijzonder gevoel om daar nu te zijn.

Om 18.45 uur arriveren wij bij ons hotel in Tak waar we één nacht zullen slapen. Bij binnenkomst krijgen we een welkomstdrankje aangeboden en een ketting met tussen de kralen in echte lotus bloemen.

Terwijl wij in het hotel een heerlijke Thaise maaltijd krijgen worden onze koffers op onze kamer gezet en kunnen we na een lange dag vroeg ons bedje in!

• 13 November 2023 - 19:28

Ben Henzen:

Heel bijzonder om in de regio te zijn waar Roos vandaan komt. Op deze manier krijgen jullie weer wat meer mee van de roots van jullie schoondochter. Dat zal bij thuiskomst vast hele mooie gesprekken opleveren. Heel veel plezier nog. Xx